Plasticul de unica folosinta, interzis in UE din 2021

Tacamurile din plastic, farfuriile, paiele, betisoarele pentru urechi, recipientele pentru alimente si bauturi si multe altele vor fi interzise in Uniunea Europeana incepand cu anul 2021, conform unei decizii a Parlamentului European.

Parlamentul a votat cu 560 de voturi „pentru”, 28 de abtineri si 335 de voturi ”impotriva”. Astfel, vor fi interzise, inclusiv pe teritoriul Romaniei, urmatoarele obiecte: tacamuri din plastic de unica folosinta, farfurii din plastic de unica folosinta, paie, betisoarele de urechi din plastic, elementele din plastic pentru baloane, produse si recipiente din plastic pentru alimente, chiar daca acesta este oxodegradabil, si recipiente pentru bauturi fabricate din polistiren expandat.

Pana in 2029, statele membre Uniunea Europeana trebuie sa atinga un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic. Pana cel tarziu in 2025, acest obiectiv trebuie sa fie de 25%.

Aceste reglementari vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro – costul estimat al poluarii cu plastic in Europa pana in 2030. Europa are acum un model legislativ ce trebuie aparat si promovat la nivel international, avand in vedere natura globala a problematicii poluarii marine cauzate de plastic. Acest lucru este esential pentru planeta“, a declarat raportorul Frédérique Ries (ALDE, Belgia).

Mai mult de 80% dintre deseurile marine sunt din plastic. Produsele pe care le vizeaza aceasta lege constituie peste 70% din totalul deseurilor marine.